Mike Quigley |
Totodată, noua legislaţie privind Visa Waiver prevede stabilirea unei rate de maximum 3% de depăşire a perioadei de şedere permise (90 de zile).
În prezent, Polonia este singurul stat din cele 25 de ţări ale zonei Schengen care nu este inclus în Visa Waiver, a notat congresmanul Mike Quigley, care are în circumscripţia sa 100.000 de polonezi.
"Polonia a mers umăr la umăr cu SUA în ultimele decenii în problematici precum detaşarea de trupe în Afganistan şi Irak şi disponibilitatea de a participa la scutul antirachetă", a explicat politicianul, în sumarul proiectului său legislativ.
Un număr de 11 ţări ar fi vizate de noua versiune de Visa Waiver: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Chile, Croaţia, Israel, Panama, Polonia, România, Taiwan şi Uruguay. "Anul trecut, cele trei milioane de vizitatori din aceste ţări au cheltuit 14 miliarde de dolari în Statele Unite şi au finanţat direct 104.300 de locuri de muncă în industria turismului. În primul an de includere în Visa Waiver, acest număr de vizitatori s-ar dubla", se mai arată în proiectul de lege menţionat.
În total, 36 de ţări nu au nevoie de viză pentru a călători în State, datorită Visa Waiver. În afară de România, Polonia şi Bulgaria, singurul alt stat membru UE care este exclus din Visa Waiver este Cipru, pe fondul problemelor sale de la graniţă.
Proiectul de lege este susţinut de Obama
Potrivit Europolitics.info, proiectul de lege co-iniţiat de Mike Quigley ar beneficia deja de susţinerea lui Barack Obama, preşedintele american fiind fost senator al statului Illinois.
În acelaşi timp cu JOLT Act, un grup bipartizan de senatori, condus de Barbara Mikulski, o senatoare democrată de origine poloneză din statul Maryland, a depus un proiect similar în Senatul SUA.
În Chicago, capitala statului Illinois, în care se află circumscripţia lui Mike Quigley, trăiesc mai bine de un milion de polonezi - cea mai mare comunitate din afara Varşoviei.
"Este pentru prima data cand partea americană este de acord să lucreze cu noi pentru soluţii adecvate şi mai rapide, iar în condiţiile în care se va produce o schimbare în legislaţie la Washington pe acest palier, sperăm ca şi chestiunea respingerilor de vize să fie reglementată şi să putem beneficia de libera circulaţie în spatiul american'', a declarat Diaconescu după întâlnirea cu Hillary Clinton.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu